15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreşedinţi de secţii, contestaţi la BEJ

Preşedinţi de secţii, contestaţi la BEJ

Pedeliştii au cerut ieri anularea tragerii la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor în anumite secţii de votare din Dolj, acuzând autorităţile că au încălcat legea.

 

Desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare din Dolj şi a locţiitorilor acestora prin tragerea la sorţi de vineri a băgat gâlceava în Biroul Electoral Judeţean. Pedeliştii spun că, deşi legea prevede în mod explicit faptul că juriştii şi magistraţii au întâietate la numirea ca preşedinţi şi locţiitori în secţiile de votare, în anumite comune au ieşit din urnă persoane fără studii juridice. Asta, în condiţiile în care în aceleaşi comune, susţin pedeliştii, pe lista întocmită de preşedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi de prefectul Silviu Dumitru au fost şi jurişti. „În realitate, în comuna Braloştiţa, în Daneţi şi în Breasta, deşi pe lista propusă au existat jurişti (…), aceştia nu au fost luaţi în considerare la tragerea la sorţi, încălcându-se flagrant prevederile articolului 19, alin. 2 şi alin. 4. Procedura corectă şi legală ar fi trebuit să cuprindă tragerea la sorţi a magistraţilor şi juriştilor în prima etapă, apoi, în a doua, introducerea în urnă a persoanelor cu reputaţie bună în comună, în limita locurilor neocupate de magistraţi şi jurişti“, se arată în contestaţia depusă duminică la BEJ.

Iancu Crăciunoiu, reprezentantul PD-L în BEJ, susţine că la Breasta, deşi au fost propuşi patru jurişti pentru şefia celor trei secţii de votare din comună, nici unul dintre aceştia nu a fost numit.

 

Listă „la grămadă“ pentru desemnarea preşedinţilor de secţii

 

Majoritatea membrilor BEJ întruniţi ieri în şedinţă au hotărât să respingă însă contestaţia formulată de PD-L, susţinând că „din conţinutul ei şi al materialului probator supus analizei nu rezultă încălcarea dispoziţiilor legale privind tragerea la sorţi a preşedinţilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora în localităţile Braloştiţa, Daneţi şi Breasta“. Practic, majoritatea membrilor BEJ au considerat că nu a fost nevoie de alcătuirea unor liste separate de jurişti, magistraţi şi persoane cu reputaţie bună în comune, dat fiind faptul că acest lucru nu este cerut expres de Legea nr. 35/2008, care reglementează desfăşurarea alegerilor parlamentare.

 

Stăncioi reclamă preşedinţii de secţii liberali

 

Deranjat de desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora s-a arătat şi primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi, până de curând protagonistul altui scandal intrat în atenţia BEJ. Acesta a reclamat la BEJ faptul că trei dintre cei desemnaţi să conducă secţii de votare în oraş nu au fost propuşi de primărie în acest sens şi sunt, de fapt, membri PNL. „Am constatat că au fost desemnate persoane care fac parte din Partidul Naţional Liberal, care nu erau cuprinse în lista înaintată prefectului judeţului Dolj, şi anume: Daniela M. Corneanu (soţia preşedintelui organizaţiei PNL Filiaşi – Eugen Corneanu), Camelia M. Candidatu (soţia vicepreşedintelui organizaţiei PNL Filiaşi – Alin Candidatu), Coralia Dragomir – membru PNL“, se arată în întâmpinarea depusă de primar la BEJ.

Acesta a cerut BEJ anularea tragerii la sorţi şi organizarea unei noi sesiuni, spunând că, „în caz contrar, nu îmi asum responsabilitatea pentru corectitudinea alegerilor, mai ales că nici una dintre persoanele amintite nu are pregătire juridică“.

Prefectul Silviu Dumitru, contactat telefonic, a declarat pentru GdS că legea îi dă dreptul să întocmească lista persoanelor cu reputaţie bună. De altfel, întâmpinarea lui Stăncioi a avut ieri aceeaşi soartă precum cea a PD-L Dolj, fiind respinsă de BEJ cu motivaţia că nu se face dovada faptului că preşedinţii sau locţiitorii acestora desemnaţi prin tragere la sorţi sunt membri PNL.

Ce spune Legea nr. 35/2008

Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului precizează la articolul 19, alin. 2 şi 4, care este procedura de desemnare a preşedinţilor de secţii de votare. Alin. 2 – „Desemnarea juriştilor se face în şedinţă publică, cu 15 zile înainte de ziua votării, de către preşedintele tribunalului în şedinţă publică anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi, dintre magistraţi sau alţi jurişti existenţi în judeţ sau în municipiul Bucureşti. Lista magistraţilor care vor participa la tragerea la sorţi se întocmeşte de către preşedintele tribunalului, iar cea a altor jurişti, de către prefect, împreună cu preşedintele tribunalului“, se arată în lege.

În cazul în care numărul de jurişti nu este suficient pentru toate secţiile, „lista va fi completată, la propunerea prefectului, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, cu alte persoane cu o reputaţie bună în localitate, care nu fac parte din nici un partid politic şi din nici o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi care nu sunt rude până la gradul al patrulea cu nici unul dintre candidaţi“, se arată la alin. 4 din articol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII